Kijk eens wat beter naar de natuur. Er valt veel te leren van die kleurrijke dieren en planten met wie we samenleven.
lees meerKleurrijk
Icarus, de mythe of de les?
In deze tijden van klimaatverandering moest ik ineens aan de waarschuwingen en de overmoed in een mythe denken. Ben je Daedalus of Icarus? Dat mijn vader meer weg had van Icarus weet ik nu. Hij verkocht zijn hele leven tabak en was een verstokt roker. Ondanks dat hij vele malen was gewaarschuwd voor de gevaren. Gevaren die hem aan het eind van zijn leven keihard raakten.
Of ik meer de voorzichtige aard heb van Daedalus durf ik niet te zeggen. Wel dat ik me zorgen maak over de waarschuwingen: hittestress door klimaatverandering, afname aan soorten door de veranderingen in hun leefgebied (klimaatverandering), en de ontrafeling van de samenhang in de natuur waarmee we zo onontkoombaar verbonden zijn.
Vandaar mijn vraag: Ben je Daedalus of Icarus?
lees meerWat zegt het je?
Wij mensen zijn maar slechte waarnemers. In de natuur zijn vele organismen die veel betere zintuigen hebben ontwikkeld dan de onze. Niet zo gek zij zijn vaak al veel langer op deze aarde. Zij maken daar buiten ons zicht dan ook volop gebruik van. Door wetenschappelijke ontwikkelingen wordt onze waarneming beter. Wellicht ook zodanig dat we de natuur waar we zo afhankelijk zijn beter kunnen beschermen.
Waar jarenlang mijn ogen en camera mijn verwondering over de natuur hebben vastgelegd, realiseer ik me dat me al die jaren ook veel is ontgaan. En dat terwijl de rijkdom aan organismen steeds verder afneemt. Reden genoeg om met mijn collega’s en al onze bezoekers te werken aan het beschermen van onze natuur én om weer eens een blog te schrijven over die wonderlijk organismen waarmee we samenleven.
lees meerDaar zit muziek in
Vanaf het vroege voorjaar klinkt het gezang van vogels volop. Heren zingen op hun mooist om een vrouwtje te verleiden. Met alle gevolgen van dien: nakomelingen. Maar ook nu, vanaf half augustus tot eind september, wordt er naar vrouwtjes geroepen. Niet door vogels, maar door de enige vliegende zoogdieren die we kennen, vleermuizen. Als je heel goed luistert kun je ze na zonsondergang horen roepen.
lees meerBosgeelster
Het Haagse Bos is een park- en stinzenbos en valt onder de cultuurhistorische bossen. Nu staat alle natuur onder invloed van cultuur dus is het maar de vraag waar zo’n grens ligt. Sinds de neiging van mensen om wildernis te verheerlijken en zich vervolgens laatdunkend uit te laten over Nederlandse natuur ben ik me voor natuur meer en meer gaan bedienen van de term samenleving. Immers, we leven als soorten in een samenleving waarin de verbanden en overeenkomsten tussen soorten veelvormig, veelkleurig en veelsoortig zijn. Een samenleving die me dierbaar is en onlosmakelijk met alles erin is verbonden. Laatdunkend stukjes eruit knippen of ze naar de randen van de samenleving drukken, is de eerste stap naar vernietiging. Het is interessanter om te kijken hoe we al die veelsoortigheid kunnen versterken door ruimte te geven en serieuzer te kijken naar de behoeften van de medebewoners van deze alomvattende samenleving. De bosgeelster samenleving staat al jaren onder druk. Ieder jaar kijk ik uit of ik nog een exemplaar van dit prachtig fragiele plantje kan vinden.
lees meer